Anasayfa / Anadolu Efes / Euroleague’e Göre En İyi 10 Transfer

Euroleague’e Göre En İyi 10 Transfer

Euroleague bu sezon yapılan transferler arasından en iyi 10 ismi belirledi.

İşte Euroleague’in TOP 10’u ve bu hamleler ile ilgili yaptığım analizler. Keyifli okumalar.

Not: Bu listede Nigel Williams-Goss (Olympiakos), Chris Singleton (Barcelona) ve Tarik Black (Maccabi Tel Aviv) isimlerinin Petteri Koponen (Bayern Munich), Alec Peters (CSKA Moskova) ve Kim Tillie (Gran Canaria) yerine var olmasını beklerdim…

1- Kevin Pangos (1.88-1993-Barcelona)

Euroleague: 36 maç 27.1 dakika 12.7 sayı %47.5 3sayı 2.7 ribaund 5.9 asist 14.2 verimlilik

Hem skor hem de organizasyon konusunda kendisini Gran Canaria günlerinden sonra çok geliştiren Kevin Pangos’dan bahsediyoruz bu noktada. Kanada doğumlu olan ve aynı zamanda Slovenya pasaportuna da sahip olan yetenekli guard bu sezon Zalgiris Kaunas‘ın yakaladığı başarının kuşkusuz temel yapı taşlarından biriydi. Onu bu kadar değerli kılan ve rakipler karşısında üstünlük kurmasını sağlayan birkaç önemli özelliği var; birebirlerde sürati ve şut tehditi ile sağladığı etkinlik artı Litvanya basketbolunun temelini oluşturan ikili oyunları çok iyi organize edebilen bir beyne sahip olması. Bu özellikleri ile Litvanya temsilcisinin yarı sahada oynadığı akıcı basketbolun temel yapı taşıydı Pangos. İkili oyunlarda hem pasör hem bitirici olarak neredeyse hatasız oynayan Pangos artık Zalgiris’teki misyonunu doldurdu. Şimdi kendisini bir üst seviyede, Euroleague’in devlerinden birinde test etme vakti geldi. Bu noktada kötü bir sezon geçiren ve yeniden yapılanmaya gidecek olan İspanyol temsilcisinde liderlik apoletini başarıyla taşıyabileceğini düşünüyorum.

2- Scottie Wilbekin (1.88-1993-Maccabi Tel Aviv)

Eurocup: 18 maç 31:52 dakika 19.7 sayı %42.8 3sayı 2.4 ribaund 4.8 asist 1.6 topçalma 21.3 verimlilik

Wilbekin koç Blatt tedrisatında geçen sezon hem kendisini çok geliştirdi hem de ne kadar önemli bir winner olduğunu takımını Eurocup şampiyonluğuna taşıyarak aldı. Zaman zaman çok bireysel olduüu eleştirilse de takım arkadaşlarını da artık daha fazla oyunun içerisine sokan yıldız guard, Euroleague seviyesi için bana göre tam zamanında bir hamle yaparak kendine de çok uygun bir takıma transfer oldu. Koç Spahija’nın guardların yaratıcılığına ve yüksek tempoya dayalı sisteminde geçen sezon Jackson ve Cole’dan alınmayan verimi fazlasıyla ortaya koyabilecek bir potansiyele sahip. Hem takımın skor yükünü zaman zaman tek başına taşıyacağını hem de geliştirdiği savunması ile de topa baskı konusunda önemli görevler üstleneceğini düşünüyorum. Milli takımımızın da bir parçası olan Wilbekin şuanda Avrupa’da seyretmesi en keyifli guardlardan biri ve muhtemelen bu sezonun ardından onu da gece geç saatlerde NBA maçlarında izlemek zorunda kalacağız.

3- Nemanja Nedovic (1.91-1991-Olimpia Milano)

Euroleague: 24 maç 25.1 dakika 16.8 sayı %35.8 3sayı 2.0 ribaund 4.8 asist 16.7 verimlilik

Kızılyıldız alt yapısından yetişen Nedovic zekası, saha görüşü ve skora yatkınlığı gibi önemli özellikleri ile yeni Teodosic olarak adlandırılabilir aslında. Tabi Sırp yıldız, Teo’ya nazaran daha delici ve penetreci bir guard. Zaten bu sezon onun yokluğunda Malaga’nın en çok başını ağrıtan da savunmaları açamamaları ve şutörlerine pozisyon yaratamamaları olmuştu. Çünkü Nedovic penetreleri sayesinde skora gittiği kadar takım arkadaşlarını da beslemeyi bilen, gerek ceza atıcılarını gerekse ikili oyunlarda devrilen uzunları doğru kullanan bir guard. Ayrıca gayet önemli bir 3 sayı tehditine de sahip. Milano’yu biraz daha derleyip toplayacağı, sistem getireceği aşikar. En önemli eksisi savunmada zaman zaman yumuşak kalması.

4- Keith Langford (1.93-1983-Panathinaikos)

İsrail Winner Ligi: 12 maç 32.4 dakika 19.1 sayı %31.1 3sayı 2.8 ribaund 2.7 asist 1.3 topçalma 18.1 verimlilik

İki kere Euroleague’in en skoreri olan, yani Alphonso Ford ödülünü kazanan Langford, geçtiğimiz sezonun sonunda İsrail’in Maccabi Rishon takımında forma giymiş ve halen hazır olduğunu göstermişti sergilediği performanasla. Veteran skorer geçtiğimiz sezona Çin Ligi takımlarından Shenzhen’de başlamış, son bölümde ise İsrail’in Maccabi Rishon takımına transfer olmuştu. Buradaki performansı ile de eski günlerinden uzak olmadığını kanıtlamıştı. Panathinaikos’un düzene ve pasa dayalı yarı saha basketbolunda Calathes liderliğinde bitirici ve skor yaratıcısı konumunda başarılı olacağını düşünüyorum. Elbette James gibi patlayıcı bir oyuncu değil ama Euroleague seviyesinde halen çok değerli bir skorer olduğunu düşünüyorum. Savunmada ise Panathinaikos’un sertliğini aşağı çekeceği bir gerçek.

5- Joffrey Lauvergne (2.10-1991-Fenerbahçe)

San Antonio Spurs: 56 maç 9.6 dakika 4.1 sayı 3.1 ribaund 4.7 verimlilik

Her ne kadar daha atletik bir ismi tercih ediyor olsam da Thompson’da yaşanan hayal kırıklığından sonra teknik ekibin ve yönetimin Avrupalı bir uzunu tercih etmesi de beni şaşırtmadı. Lauvergne atletik özellikleri ile ön plana çıkmasa da yüksek basketbol IQ’su, her iki pota altında da ribaundlardaki etkinliği, savaşçı kimliği ve alçak posttaki üretimi ile değerli bir parça. İşin savunma tarafında ise Fenerbahçe’nin değişmeli adam savunmasında fazla sırıtmayacağını düşünüyorum. Dış şut tehditi istikrarlı değil belki ama yüzü dönük oyunun olması, topu yere vurabilmesi hem 4 hem 5 numarada süre alabilmesine olanak sağlıyor. Özellikle alçak posttaki etkinliği sayesinde sarı lacivertliler hücumda dış silahlarını daha rahat kullanabilecektir. Özetle sarı lacivertliler bu kez atletik bir oyuncu alıp riske girmektense basketbol IQ’su yüksek, Avrupa basketbolunu tanıyan ve alçak postta daha etkin bir isme yöneldiler. Thompson ile bile Final Four yapmış temsilcimizin, Lauvergne ile sınıf atlayacağı bir gerçek.

6- Shane Larkin (1.80-1992-Anadolu Efes)

Boston Celtics: 65 maç 14.3 dakika 4.2 sayı %35.4 3sayı 1.6 ribaund 1.8 asist 4.0 verimlilik

Larkin sürati, güçlü fiziği, yüzdeli orta mesafe oyunu ve deliciliği ile Euroleague’de oynadığı dönemde rakip savunmaların belalısı olmuştu. Yüksek yüzdeli dış şut tehditinin de olması ikili oyunlarda ona karşı adam değişmeyi zorunlu kılıyor ki ters eşleşmeyi gördüğü anda da potaya gitmesi onu savunulması çok zor bir oyuncu yapıyor. Aynı zamanda üstün saha görüşü ve zekası ile organizasyon konusunda da iyi bir guard. Savunmada da çalışkan bir isim ve çabuk elleri ile iyi bir top hırsızı. En önemli eksisi işin savunma tarafı, özellikle kalın ve uzun guardlara karşı sorun yaşayabiliyor, değişmeli savunmalarda küçük kalıyor. Ayrıca saha içerisindeki devamlılığı ve konsantrasyonu zaman zaman düşebiliyor. Ancak mevcut artılarıyla Anadolu Efes’e net bir şekilde seviye atlatacağını düşünüyorum.

7- Darrun Hilliard (1.98-1993-Baskonia)

G-League: 40 maç 28.1 dakika 20.5 sayı %39.3 3sayı 4.5 ribaund 3.7 asist 1.1 topçalma

Solak oyuncu hem 2 hem de 3 numarada görev alabiliyor. Çok süratli bir oyuncu değil, atletik özellikleri orta seviyede ve patlayıcılığı sınırlı belki ama üst düzey bir basketbol IQ’su ve pozisyonuna göre güçlü bir fiziği var. Bu avantajları ile birlikte her iki elini de kullanarak potaya gidebildiği gibi orta mesafe şutlarda da rahatlıkla skor üreten bir isim. Ayrıca önemli bir 3 sayı tehditine de sahip. Toplu olduğu kadar topsuz oyunda da verimli bir isim, potaya yaptığı akıllı katlar ya da perdelerden çıkarak kendine yarattığı boş atış fırsatları ile de skor katkısı verebilen bir isim. Onun için rahatlıkla komple bir skorer diyebiliriz. Ama bunun yanında bencil biri isim de değil, aksine şut-pas tercihleri iyi diyebiliriz, takım arkadaşlarını da beslemeyi biliyor. Savunmada da oldukça verimli bir isim, genelde rakip takımların en iyi skorerini tutma görevi ona veriliyor, 1, 2, 3 numaralı pozisyonların tamamını savunabiliyor.

8- Petteri Koponen (1.94-1988-Bayern Münih)

Euroleague: 29 maç 19.6 dakika 7.9 sayı %51.1 3sayı 1.6 ribaund 1.5 asist 7.3 verimlilik

Fin guard, hem lider özellikleri ve tecrübesi hem de dış şutlardaki yüksek yüzdesi ile yüksek tempoda oynamayı seven Bayern’de önemli bir opsiyon olacaktır. Bu hamle ile tekrar kendine geleceğini düşünüyorum. Bayern’in Euroleague’de başarılı olmak için onun gibi tecrübeli bir lidere ihtiyacı vardı, iki taraf için de doğru bir hareket oldu, kazan&kazan diyebiliriz.

9- Kim Tillie (2.10-1988-Gran Canaria)

Euroleague: 10 maç 15.6 dakika 3.8 sayı 2.4 ribaund

Fransız uzun orta mesafe hatta dış şut tehditinin yanı sıra, savaşçı kimliği ve fiziksel temastan kaçmayan oyun tarzı ile boyalı alanda her takımın kadrosunda görmek isteyeceği değerli bir görev adamı. Takımda pis işleri yapmayı seven ve sağlıklı kaldığı dönemlerde her zaman istikrarını koruyabilen bir isim.

10- Alec Peters (CSKA Moskova)

Phoenix Suns: 20 maç 11.2 dakika 4.1 sayı %31.0 3sayı 1.9 ribaund

4 numaralı pozisyonda görev alan Peters’ın en büyük silahı yüksek yüzdeli 3 sayılık atışları. Bunun yanında mobil bir uzun ve topu yere vurabiliyor. Genç ve enerjik olması ile birlikte her iki pota altında da ribaundlar konusunda etkili bir isim. Atletik bir uzun değil ama savunmada rakibi iyi okuyan, konsantre ve pozisyon bilgisi yüksek olan bir uzun. Oyunun her iki alanında da yüksek basketbol IQ’sunu hissettiren bir oyuncu. Avrupa basketboluna rahatlıkla uyum sağlayacağını düşünüyorum.

Nigel Williams-Goss analizim için TIKLAYINIZ.

Tarik Black analizim için TIKLAYINIZ.

Chris Singleton analizim için TIKLAYINIZ.



Hakkında basketboltahmin

Mutlaka bakın

Turkish Airlines Euroleague iddaa tahmin ve analizleri

LDLC Asvel Villeurbanne – AS Monaco İddaa Tahmini 28.03.24

Turkish Airlines Euroleague 32. hafta mücadelesinde LDLC Asvel Villeurbanne Perşembe günü saat 23:00’da AS Monaco …